Izlet v Prekmurje

02.11. 2009,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Prekmurje je dežela na skrajnem SV Slovenije. Je dežela prijaznih in gostoljubnih ljudi, termalnih vrelcev, žitnih polj in štorkelj.

Odpravili smo se tja, da bi jo malo bolje spoznali in si ogledali primere dobrih praks dopolnilne dejavnosti na podeželju.

Pot nas je vodila skozi Savinjsko dolino, mimo Maribora in Murske Sobote vse do Male Polane, kjer se je rodil Miško Kranjec. Ustavili smo se na Sabolovi domačiji, kjer ima sedež razvojna zadruga Pomelaj. Na lepo obnovljeni panonski domačiji pod spretnimi rokami rokodelcev nastajajo uporabni izdelki iz koruznega ličja, slame, vezenine, iz hiše pa zadiši po pogačah. Postregli so nam z lokalnimi kulinaričnimi dobrotami. Še posebej nam je teknila koruzna zlivanka.

Po ogledu smo se odpeljali v Tešanovce, na kmetijo Passero, ki se ukvarja s predelavo mesa in vinotočem. Prijazna gospodinja nam je razložila, da na njihovi kmetiji darove narave spreminjajo v izvrstne in zdrave dobrote ter jih ponujajo številnim obiskovalcem. Najprej so odprli vinotoč, kasneje so se pričeli ukvarjati še s predelavo mesa. Hišne specialitete smo tudi poskusili in res so prava poslastica.

Primerno siti in dobre volje smo se odpeljali še v Andrejce, na kmetijo, ki se ukvarja z dopolnilno dejavnostjo peka kruha v kombinaciji s slaščičarstvom. Z dejavnostjo se ukvarjata mati in hči in tako nudita celotno ponudbo pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Vredno posnemanja.

Izlet smo sklenili na turistični kmetiji v Cerkvenjaku. Za dobrodošlico nam je gospodar postregel domačo viljamovko, predstavil kmetijo in spremljevalne dejavnosti, nato nas je odpeljal v zidanico, kjer smo si ogledali prešo velikanko in poskusili domače vino. Na koncu so nam postregli hišne specialitete, mlado vino in pečen kostanj.

Dan je kar prehitro minil in polni novih vtisov ter idej smo se odpeljali proti domu. Nakupili smo številne izdelke domače pridelave, ki nas bodo še dolgo spominjali na Prekmurje.

Za strokovno vodenje in prijetno vzdušje na izletu je skrbela predstavnica LAS-a Srce Slovenije, ga. Mojca Hauptman, za kar se ji najlepše zahvaljujemo.

 

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi