Bilo je nekoč v Tuhinjski dolini

24.08. 2009,
Kategorija: Etnološka sekcija | Komentarji (0)

Zanimiv in bogato etnološko obarvan vikend.

Že četrtič je Turistično društvo Tuhinjska dolina v Snoviku pripravilo zanimiv in bogat etnološki predzadnji avgustovski vikend v Snoviku. Tokrat je etnološka sekcija društva, predseduje ji Manja Žebaljec, ki s programom dosledno sledi ohranjanju dediščine v običajih, delu, orodjih in s prireditvami, predstavila furmanstvo dolini.

Prireditve so se začele v petek v Bizjakovih dolinah pri termah, s komedijo Gosposka kmetija v izvedbi članov Kulturno umetniškega društva Ivana Cankarja iz Šmartna pod vodstvom Franca Modrijana. Nasmejali so številne obiskovalce, ki so prostovoljne prispevke darovali družini v dolini.    

V soboto je bil pri Termah Snovik sejem domačih dobrot, spominkov, kvačkanih izdelkov, različnih izdelkov iz lesa in podobno. Obiskovalci so si ogledali, kako so včasih pletli iz ličkanja, pokrivali strehe s slamo, izdelovali košare in druga dela. Popoldne pa so ob bogati ponudbi na stojnicah igrali harmonikarji iz Tuhinjske doline.

Pravi praznik nekdanjih dogajanj s furmanstvom in običaji pa je bil v nedeljo popoldne s sprevodom  konjenikov, narodnih noš, z gasilci na vozu, gnojnim  košem in kmečkim orodjem, z vozom sena, peska, s hlodi in drvmi ter s prikazom »štelenge«, ko so fantje odhajali k vojakom. Oživeli so furmanska gostilna in kovačija za podkovanje konj, spravilo lesa iz gozda, oranje s konjsko vprego, gašenje s staro ročno brizgalno, najmlajši obiskovalci pa so jezdili konje. Za veselo razpoloženje v ne prevročem avgustovskem popoldnevu ob  bogati ponudbi in postrežbi term z velikim srečelovom pa je skrbel domači ansambel bratov Poljanšek iz Tuhinjske doline.

V tridnevnem programu s predstavo, prikazom del in opravil ter z bogatim  sprevodom s konjskimi vpregami je sodelovalo prek 120 domačinov, članov  turističnega društva, prireditve pa si je v treh dneh ogledalo veliko domačinov iz doline, obiskovalcev od drugje in turistov, ki so ta čas v termah Snovik in v dolini.

V nedeljo je obiskovalce in udeležence pozdravil podžupan občine Kamnik

Brane Golubovič. Zahvalil se je društvu in sodelujočim ter poudaril, da so prav tovrstne prireditve in delo društev s prostovoljnim delom pravi in najlepši dokaz, da v vsakdanjem življenju in medsebojnih odnosih ter spoštovanju vrednot še zdaleč nista vse in samo denar in kapital.

Nekdanje delo in vrednote v dolini in v društvu pa je v pozdravu poudaril še posebej predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar in se vsem nastopajočim s predsednico Manjo Žebaljec zahvalil za še en lep prikaz in obujanje spominov iz življenja in dela naših prednikov.

Fotografije si oglejte v galeriji.

 

 

Ta prispevek še nima komentarjev.

  Napišite rezultat računa na levi

Oddaj komentar

Napovednik

Trenutno ni objavljene nobene napovedi